image/svg+xml
image/svg+xml

Sık Sorulan Sorular

1. Tezli yüksek lisans programının amacı ve kapsamı nedir?

MADDE 36* – (1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanma, farklı bilgilerle bütünleştirerek yorumlama, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme, yeni bilgiler üretme, alanında karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözme, yeni strateji, yöntem ve uygulama planları geliştirme, öğrenmesini sürdürme, yönlendirme gibi becerilerini geliştirmektir. Bu program toplam 120 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer, danışmanlık, ders ve tez aşamasında alınan uzmanlık alanı derslerinden oluşur. Ders aşamasındaki öğrenciler için seçmeli olarak açılabilecek uzmanlık alanı ve danışmanlık dersleri tez aşamasındaki öğrenciler için zorunlu ders olarak açılacaktır. Seminer, danışmanlık ve uzmanlık alanı dersleri YT veya YZ olarak değerlendirilir. Bu derslere ilişkin ilkeler, enstitü kurulunca kararlaştırılır ve enstitü yönetim kurulu tarafından uygulanır.

 

2. Tezli yüksek lisans programının süresi ne kadardır?

MADDE 37* – 

(1) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın iki yıl, azami süre ise üç yıldır.

(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

 

3. Tezsiz yüksek lisans programının amacı ve kapsamı nedir?

MADDE 41* – (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrencinin mesleki konularda bilgilerini zenginleştirme ve bunları uygulamaya aktarma becerilerini geliştirmektir. Bu program, toplam 90 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur.


4. Tezsiz yüksek lisans programının süresi ne kadardır?

MADDE 42* – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu bağlamda, ders planları anabilim dalı kurulunun önerisi ve enstitü kurulu kararı ile belirlenir. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.


5. Tezli yüksek lisans programına başvuru koşulları nelerdir?

MADDE 14* – (1) Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde en fazla iki programa şahsen, posta yoluyla veya elektronik ortamda, istenilen belgelerin örneği ile enstitüye başvurabilir. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan belgelerin asılları veya onaylı örnekleri istenir. Adayın başvurduğu lisansüstü programın türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir.

a) Tezli yüksek lisans programlarına başvuru koşulları şunlardır:

1) Lisans diplomasına sahip olmak gerekir.

2) Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denkliklerini, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)’na onaylatmış olmak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler için bu koşul aranmaz.

3) En az 2,29/4 veya 60/100 lisans genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.

4) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten, başvurulan programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak gerekir. Güzel sanatlar fakültesi ve konservatuvara yapılacak başvurularda ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Yabancı uyruklu öğrencilerde de ALES’e girmiş olma şartı aranmaz.

5) Varsa YDS veya eşdeğerindeki yabancı dil belgesine sahip olmak gerekir.

6) Yabancı öğrencilerin YÖK tarafından geçerliliği tanınan kurumlarca düzenlenen Türkçe kurslarından herhangi birini başardıklarına dair belge sahibi olmaları gerekir.

 

6. Tezsiz yüksek lisans programına başvuru koşulları nelerdir?

MADDE 14* – (1) Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde en fazla iki programa şahsen, posta yoluyla veya elektronik ortamda, istenilen belgelerin örneği ile enstitüye başvurabilir. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan belgelerin asılları veya onaylı örnekleri istenir. Adayın başvurduğu lisansüstü programın türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir.

b) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru koşulları şunlardır:

1) Lisans diplomasına sahip olmak gerekir.

2) Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denkliklerini, YÖK’e onaylatmış olmak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler için bu koşul aranmaz.

3) Tezsiz yüksek lisansta lisans not ortalaması, ALES ve yabancı dil koşulu aranmaz.

4) Yabancı öğrencilerin YÖK tarafından geçerliliği tanınan kurumlarca düzenlenen Türkçe kurslarından herhangi birini başardıklarına dair belge sahibi olmaları gerekir.

 

7. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ve değerlendirme nasıl yapılır?

MADDE 15* – 

(1) Adayların başvurularının değerlendirilmesi ve programlara öğrenci kabulü aşağıdaki koşullara göre yapılır:

c) Tezli yüksek lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %20’si, bilim sınav puanının %20’si ve YDS veya eşdeğerindeki yabancı dil puanının %10’u alınarak hesaplanır. Sınavın yazılı ve mülakat şeklinde yapılması halinde değerlendirmede yazılı sınav notunun %15’i, mülakat notunun %5’i alınır. 

Tezsiz yüksek lisans öğrenimine kabulde başarı notu; lisans genel not ortalamasının %50’si ve bilim sınav puanının %50’si alınarak hesaplanır. Tezsiz yüksek lisansta bilim sınavının yazılı ve mülakat şeklinde yapılması halinde değerlendirmede yazılı sınav notunun %40’ı, mülakat notunun %10’u alınır. 

Tezli ve tezsiz yüksek lisans bilim sınavı, 100 tam not üzerinden değerlendirilir ve sınav notu 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Yapılan değerlendirmede, 100 puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilir.

8. Özel öğrenci statüsü ne anlama gelmektedir? Özel öğrencilik koşulları nelerdir?

MADDE 17* – (1) Lisans düzeyinde bir öğretim programından mezun olup belirli konularda bilgilerini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanının olumlu görüşü üzerine, enstitü yönetim kurulu kararı ile bazı lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.

(2) Özel öğrenci olarak kayıt yaptırmak isteyen adayların; almak istedikleri derslerin açılacağı dönemin başında, lisansüstü derslere kayıt süresi içinde, lisans öğrenimleri sırasında aldıkları notlara ilişkin belgelerin aslı veya onaylı örneklerini ekledikleri bir dilekçe ile enstitü anabilim dalı başkanlıklarına başvurmaları gerekir.

(3) Enstitü yönetim kurulu tarafından özel öğrenci olarak bazı dersleri almaları uygun görülen adaylar, özel öğrenci olarak kayıt yaptırabilmek için Üniversite Yönetim Kurulu tarafından o yıl için veya kredi başına tespit edilecek miktarı ödemek ve enstitü yönetim kurulu tarafından gerekli görülen belgeleri vermek zorundadır.

(4) Lisansüstü eğitimdeki özel öğrenciler, bu statüde aldıkları derslerin en fazla iki tanesini lisansüstü eğitimine saydırabilirler. Özel öğrenci statüsünde alınan derslerin saydırılması, özel öğrencinin dilekçe ile enstitü müdürlüğüne başvurması ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile gerçekleşir. Özel öğrencilikte geçirilen süre, normal öğrencilik statüsü kazanılan lisansüstü programının süresine dâhil edilmez.

(5) Özel öğrencilik statüsü, özel öğrenci kayıt işlemlerinin tamamlanması üzerine kazanılır. Özel öğrencilere diploma ve unvan verilmez. Ancak kendilerine, izledikleri dersleri ve bu derslerde aldıkları notları gösteren bir belge verilebilir. Özel öğrenciler, Üniversite öğrencilerinin yararlandıkları öğrencilik haklarından yararlanamaz.

(6) Özel öğrencilerin kaydoldukları dersleri bırakmak istemeleri halinde; o ders için ödedikleri eğitim ücreti iade edilmez.

(7) Özel öğrencilere; derse devam, sınav, başarının değerlendirilmesi, disiplin ve diğer hususlarda ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

* Bartın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği