image/svg+xml
image/svg+xml

Doç. Dr. Hüseyin Kaygın, Kırmızı Kalem Programına Konuk Oldu: Türkiye’de ve Dünyada Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Nasıl Olur?

Moderatörlüğünü İletişim Uzmanı İsmail Yolcu'nun yaptığı Kırmızı Kalem programına konuk olan Bartın Üniversitesi öğretim elemanı Doç. Dr. Hüseyin KAYGIN, Türkiye’de ve dünyada hayat boyu öğrenme ve yetişkin eğitimi konularını ele aldı.

 

Doç. Dr. Hüseyin KAYGIN, Türkiye’de yetişkin eğitiminin gelişimini “Türkiye’de yetişkin eğitimi umut verici bir yolda ilerliyor. Yetişkin eğitimi hep vardı ama ünümüzdeki ivmesiyle ilerlemiyordu. İnsanların ve toplumun bu alana bakış açısı çok bilinçli değildi. Bizim ana bilim dalımızın eski adı Halk Eğitimi idi, daha sonra Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi olarak bir değişime uğradı. Türkiye diğer ülkelere, Avrupa’ya kıyasla yetişkin eğitimine katılımda iyi noktalara geldi. Nasıl? Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kurulmadan önce hayat boyu öğrenmeye katılım düzeylerimizle ilgili rakamları bilmiyorduk bile. Avrupa Birliği süreci ile biz bunu ölçümlemeye başladık ve %2 olan katılım oranı en son %6’nın üzerine çıktı. Avrupa Birliği ortalamasına yavaş yavaş yaklaşıyoruz.” sözleriyle vurguladı.

 

Yetişkin eğitiminin kapsamı ve derinliği ile ilgili ise “Türkiye’nin benimsediği hayat boyu öğrenme tanımına baktığımız zaman bireylerin hayatları boyunca bilgi, beceri ve yeterliliklerini bireysel, mesleki ve sosyal bağlamda geliştirmek için gerçekleştirdikleri tüm etkinlikler olarak 2002 yılında Avrupa Komisyonunca tanımlandı. Bugün YÖK’e, MEB’e baktığınız zaman bu tanımı görürsünüz. Yetişkinlerimizin de beceri geliştirme, yeterlilik geliştirme, sosyalleşme gibi birçok bağlamda eğitime ihtiyacı olduğunu tüm kurumlarımızın fark etmesi gerekiyor. Buna yönelik olarak onlara fırsatlar sunmalıyız. Herkesin fırsatlara, ihtiyacı olan eğitime erişimi sağlamak çevrimiçi bağlamda da kolaylaştı ama sadece öyle olmuyor. Yüz yüze eğitimin de farklı bir boyutu var. İnsanlar evlerinden çıkmak, sosyalleşmek istiyor. Sosyalleşirken kendilerine yeni beceriler de edinmek istiyorlar.” sözleriyle Doç. Dr. Hüseyin KAYGIN yetişkin eğitiminin temel noktalarına değindi.

 

 

  • Hayat Boyu Öğrenme Zirvesi'ne Üniversitemizden Katılım

  • Doç. Dr. Hüseyin Kaygın, "Bağımlılık Farkındalığı" Adlı Konferansını Gerçekleştirdi

  • Doç. Dr. Hüseyin Kaygın, EPALE Projesi Uluslararası Konferansında Konuşmacı Olarak Yer Aldı

  • Doç. Dr. Hüseyin Kaygın, EPALE Sırbistan Ulusal Konferansında Yer Aldı

  • Doç. Dr. Hüseyin Kaygın, Kırmızı Kalem Programına Konuk Oldu: Türkiye’de ve Dünyada Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Nasıl Olur?

  • Dönem Sonu Değerlendirme ve Yeni Dönem Planlama Toplantısı Gerçekleştirildi

  • Göreve Yeni Başlayan Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Köse'ye Oryantasyon Etkinliği Düzenlendi

  • Öğrencilerimiz Yüksek Lisans Seminerlerini Gerçekleştirdi

  • Yetişkin Eğitimi ve Hayat Boyu Öğrenme Dersi Kapsamında Umut Özel Eğitim Merkezi Ziyaret Edildi

  • Öğrenci ve Mezunlara Yönelik Açılacak Kurslar